Estrich beton

Estrich tulajdonságai

Hogy milyen fajtái és milyen tulajdonságai vannak, az estrich betonnak azt már írtuk ebben a cikkben, de egy kis frissítés nem árthat:
  • kopásálló réteget ad
  • tömör, szilárd, de kellően rugalmas is
  • sík-egyenletes felületet ad, így nem kell aljzat kiegyenlítőt használni
  • padlófűtésnél jól használható, és nem éghető beton
  • teherelosztó szerepe van
  • a legjobb választás burkolatok alá alkalmazni az estrich betont

Az estrich betonok előnyei

Estrich beton a padlóburkolatok alá

Az estrich beton egy speciális aljzatbeton, és a hagyományos aljzatbetonnal szemben jobban teríthető, és gyorsabban is lehet végezni vele, mint ugyanannyi felülettű hagyományos aljzatbetonnal. Az estrich beton keverését egy speci gép segít, ami homogén állapotú masszát készít az alapanyagokból. E keverés jóvoltából a leöntött beton nem engedi a vizet a felszínre csapódni, így a szokásos utókezelésre és locsolásra semmi szükség nincs a száradási idő alatt. Az estrich betont a helyszínre tömlők segítségével pumpálják, így a nehezen megközelítő helyekre és kényes területeken gond nélkül lehet vele dolgozni.

Ne feledje, minden burkolat csak olyan tartós, amilyen az alatta lévő aljzatbeton erőssége. Ezért ne kockáztasson, kérje a De-Zo Plusz Kft. ajánlatát Estrich betonra, hogy a padlóburkolat stabil alapokon feküdjön.

Az estrich beton kedvezőbb árú a hagyományos aljzatbetonnal szemben.

A normál aljzatbetonra minimum 21 nap után lehet burkolni, míg az estrich beton száradási ideje mindössze 1 hét. A két száradási idő különbsége miatt, akár hetekkel is csökkenteni lehet az épület használatba vételét az estrich beton gyors száradásának köszönhetően. Az estrich beton speciális gépeket és adalékanyagokat igényel. Ez vitathatatlanául több költséget jelent látszólag, de a többletköltség viszont hamar megtérül, mert a hagyományos aljzatbetonnál sokkal jobb minőségi és esztétikai megoldást kap.

Mikor kellhet estrich betont használni?

Gyakorlatilag minden területen lehet alkalmazni, ahol járófelületet hoznak létre. Kb. minden járófelülethez – hideg, meleg – burkolásához lehet használni. Az építmény típusában sincs megkötés az alkalmazását tekintve, mert lehet iroda, családi ház, ipari épület, stb… Estrich beton használatával műszakilag és minőségileg is sokkal jobb aljzatot kapunk.
  • Másrészt, érdemes az estrich betonozást késésben lévő projekteknél is alkalmazni, mert plusz aljzat kiegyenlítő réteg eleve nem kell ez estrich betonnak, ezzel pedig időt spórol!
  • Akkor is érdemes használni, ha épületgépészeti berendezéseket kell betonozni, mint a padlófűtéses aljazok esetében, vagy nagy területek betonozásánál.
  • A kis- szűk, vagy magasan lévő területeken is ideális megoldás, mert az öntési technológiája lehetővé teszi az extrém helyekre is a könnyű öntést.
  • Családi házak esetében kifejezetten ajánlott az estrich betont választani a magas minősége és a sokrétű tulajdonságai miatt.

Hő- és hangszigetelés

Az estrich beton lehetővé teszi a hőszigetelő, illetve a hangszigetelő anyagok használatát is. Ezt az Estrich betont úsztatott betonnak is szokták nevezni, mert a szigetelésre van leöntve, így egy szabadon mozgó réteget alkot. Az alaptól a szigetelő réteg és egy technológiai szigetelés választja el az úsztatott betont. Továbbá adalék anyagokkal hatékonyan lehet csökkentik a dilatációs mozgásokból származó repedéseket. A kész esztrich beton közvetlenül burkolható, padló kiegyenlítést nem igényel.