Estrich beton

Miért más az Estrich beton és a hagyományos beton?

A beton és az Estrich beton közötti különbség megértése nehéz lehet azok számára, akik nem ismerik a betonos ipart. Ez az írás azért van, hogy az Estrich betonról kicsit többet tudjon meg.

Mi az esztrich?

Az Estrich betont általában összetévesztik a hagyományos betonnal. Az esztrich egy vékonyabb betonréteg, amelyet általában egy már előkészített felületre öntenek, 2-8 cm vastagságban.

Az esztrich és a hagyományos beton különbségei

Noha a kettő betontípus között alapanyag szempontjából nem nagy a különbség és a keverési folyamat is szinte azonos, azért néhány kulcsfontosságú különbség van, amely megkülönbözteti a kettő betontípust egymástól.

A fő különbségek a következők:

  • a sóder mérete eltérő
  • a cement minősége
  • a beton keverési módja

A beton elkészítéséhez durvább keverékre van szükség az Estrich betonhoz képest. A betonnak keményebb, nagyobb szemcseméretre van szüksége a tartósság és hosszú élettartam elérése érdekében.

Éppen ezért a beton az egyik legnépszerűbb mesterséges anyag az építőiparban és a világon egyaránt.

Az estrich beton a beton összetevőihez képest majdnem fele szemcseméret használja, így a keverék homogénebbé válik. Bár nem olyan erős, mint a beton, de nem is ez az elsődleges célja. Az Estrich betont általában a betonok tetejére használják, hogy előkészítsék a hideg és meleg-burkolatoknak a felületet.

Használnak Estrich betont a padló színezésére, olyan területeken, ahol nagy a forgalom, mint üzletekben, éttermekben, egyetemeken stb. Az ilyen helyeken adalékanyagokkal erősítik az Estrich betont. Az esztrich betont általában belső célokra használják, például fűtési és hőszigetelő rendszerek burkolására. Ideális alternatívák a normál beton helyet, mivel tartósak és elég simák ahhoz, hogy további burkolatot (szőnyeg, fa stb.) lehessen lefektetni rá.

Az estrich különböző típusai 

Normál Estrich

Vitathatatlanul az esztrich leggyakoribb felhasználása. Ez a fajta Estrich betont padló fűtésekhez is öntik. Az Estrich vékonyága miatt jó a hőáteresztő képessége.

Úsztatott Estrich beton

A normál Estrichez hasonlóan az úszó Estrich-et általában egy szigetelőrétegre kell önteni, amelynek nedvességállónak kell lenni, ugyanis az Estrich beton víztartalma kárt tehet a szigetelő rétegben, ha ez lépés kimarad.

Ragasztott Estrich

Ez a fajta Estrich rendkívül erős tapadóhíd segítségével van a betonozandó felülethez kötve.

Érdemes használnom az Estrich betont?

Ha padlófűtését szeretne, és / vagy szilárd, sima, egyenes alapot kíván biztosítani a padlóhoz, akkor igen! Ez akkor is jó ötlet, ha a jelenlegi padlója egyenetlen. Az Estrich beton öntési technológiája miatt, egy esetleges aljzatkiegyenlítő réteg feleslegessé válik, hiszen az Estrich beton biztosítja az egyenes és tömör felületet.

A szárítási és befejezési folyamat

Az Estrich száradásának ideje az alkalmazott Estrich vastagság és az öntési helytől függ. Mindenesetre az Estrich betont legalább két napig hagyni kell, hogy kössön, mielőtt használatba venné. Bizonyos esetekben a száradási idő 16 órára rövidíthető, de csak adalékanyagok hozzáadásával.

Ha Estrich betonnal ellátott terület erős forgalomnak lesz kitéve, esetleg nagy terhet kell tartania, akkor erősen javasolt, hogy legalább egy hétig hagyja száradni.

Egy hónap elteltével az Estrich beton teljesen megköt, ekkor, már rendeltetésszerűen lehet használni.

A burkolat lerakása az Estrichre 

Minden anyag, amiben van cement így az Estrich beton is zsugorodik kötési idő alatt, ezért soha ne burkoljon rá az estrich betonra idő előtt, mert az új burkolat megrepedhet.

Az Estrich használata végső burkolatként

Nem ritka, hogy az emberek Estrich betont választanak végső padlóburkolatként. Ez különösen gyakori a kereskedelmi egységekben, egyetemeken, éttermekben, irodákban. Az Estrich beton lehet dekoratív kivitelezésű is, mert megfelelő felületkezelést biztosítva kopásálló és színezhető is.  

Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma!

Ha szüksége van Estrich betonra vagy szeretne többet megtudni az Estrich-ről De-Zo Plusz Kft. szívesen áll rendelkezésére. Az Estrich betonnal kapcsolatos minden kérdésére csapatunk készséggel áll rendelkezésére. Az üzleti és a lakossági betonozásnál nincs túl nagy, vagy kicsi munka csapatunk számára.